יום העיון הרביעי של עמותת פורום אמפטיה 

טיפול בהורות בצל המלחמה

08:30-15:30 15.12.2024

 זמן לתחילת הכנס:

ימים
שעות
דקות
שניות

יום העיון "טיפול בהורות בצל המלחמה"

כל המידע אודות יום העיון

יום העיון 'טיפול בהורות בצל המלחמה' 

יום העיון הינו פרונטלי ויתקיים במוזיאון ארץ ישראל בתל אביב. היום מורכב מהרצאות ופאנל.

ועדת היגוי: פרופ' אסתר כהן, גב' שרית שרם-יבין, גב' מיטל בן גיגי, גב' הדס רון גל וד"ר דרור אורן

ועדה מארגנת: פרופ' אסתר כהן, ד"ר דרור אורן, גב' הדס רון גל, גב' קרן זמיר ברק

8:30  התכנסות

8:45 פתיחה – ד"ר דרור אורן וגב' הדס רון גל – מנכ"לים שותפים בעמותה 

9:00  הרצאת פתיחה- מחשבות על העבר, ההווה והעתיד בסיוע להורים וילדיהם במצבי טראומה ומלחמה – פרופ' אסתר כהן, יו"ר עמותת אמפטיה.

"זה לא שאני כה חכמה, אני פשוט נשארת עם השאלות הרבה יותר זמן." מחשבות על העבר, ההווה, ואולי העתיד בטיפול במשפחות וילדים שנפגעו באירועי טרור ומלחמה. בהרצאה אתאר חוויות ומחשבות ממעקב שיזמתי לאחרונה אחרי שלושה מטופלים שלי משנת 1970 ו-1978 שנפגעו באירועי טרור ומלחמה. אנסה לחבר את הלמידה מתוך השיח עימם עם הספרות המחקרית על מסלולי הסתגלות ארוכי טווח של נפגעי טראומה ציבורית. אציע בזהירות השלכות לעבודה טיפולית כיום, ובשוך הקרבות.

09:45   מה ילדים בגיל הרך צריכים מהוריהם כדי לעבד טראומה: ההתערבות המניעתית של "מדברים ביחד- הורים וילדים" עם ילדים צעירים והוריהם מעוטף עזה שנפגעו ישירות מאירועי ה-7 באוקטובר- תיאור ומסקנות ראשוניות ממחקר- גב' נטע עופר וד"ר טלי פרנקל

עמותת "מדברים ביחד" הוקמה בעקבות אירועי ה-7 באוקטובר וגייסה כ-120 מטפלים שהתערבו בקרב כ-1000 משפחות עם ילדים צעירים מעוטף עזה. בהרצאה זו נתאר את התהליך הממוקד לעזרה להורים לווסת רגשות ולתקן שברים התקשרותיים שנוצרו בשל חשיפת הילדים לאירועים טראומטיים. העבודה כללה פיתוח בסיס תיאורטי, דוגמאות פרקטיות וממצאים ראשוניים ממחקר שהתלווה להתערבות. יוצגו התובנות המרכזיות מהתהליך והתרומה שנמצאה בעבודה משותפת עם הורים וילדים צעירים במצבי טראומה.

10:30 בין הזוגי למשפחתי: עקרונות והצגת התערבות משפחתית מותאמת- טראומה לקידום יכולות הוויסות הרגשי בקרב הורים וילדים בעקבות אירועי המלחמה ושירות מילואים ממושך- ד"ר תמר זילברג ופרופ' רחל דקל

שירות מילואים בזמן מלחמה יוצר חוויות רגשיות מאתגרות עבור בני הזוג והילדים, המתמודדים עם תחושות של בדידות, חרדה, געגוע ולעיתים כעס או דיכאון. בהרצאה נציג את העקרונות הזוגיים והמשפחתיים הנדרשים לטיפול במצבים אלו, תוך שימת דגש על ויסות רגשי ושיפור התקשורת הרגשית בין בני המשפחה. נציג את פרוטוקול ההתערבות "טיול משפחתי", המבוסס על מודלים לטיפול במשפחות שנחשפו לטראומה במהלך המלחמה. ההרצאה תהיה מלווה בדוגמאות קליניות מתוך ההתערבות לצד דיון בממצאים הראשוניים מפרוטוקול המחקר שמלווה את התוכנית.

 הפסקה  11:15- 11:30

11:30 משחקיות הורית במלחמה: טיפוח המשחקיות ההורית בעבודה טיפולית עם הורים לילדים נפגעי מלחמה– ד"ר מעיין שורר ומר עדי מוסקוביץ'

מתקפת ה-7 באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל הביאו לחשיפה טראומטית המונית של ילדים והורים. במרכז שניידר לרפואת ילדים טופלו כ-160 ילדים בהתערבויות מיידיות, כאשר כ-75% מהן התרכזו בהורים. משחקיות הורית נמצאה במחקרים כבעלת תרומה להתפתחות הנפשית של ילדים ולהסתגלותם הנפשית במצבי דחק. בהרצאה יובאו נתונים אלו ויודגשו ההיבטים הייחודיים בעבודה עם ההורים, בעיקר סביב פיתוח והרחבת המשחקיות ההורית ככלי התפתחותי משמעותי לילדים. יוצגו וינייטות קליניות לעבודה עם הורים סביב הבנת תכנים במשחק של ילדיהם, חיזוק המשחקיות ועיבוד רגשי לטראומה.

12:15 דיסוציאציה אהובתי- האם הנטייה הרווחת של ההורים בעורף לנהל חיי שגרה במעין נתק מהמצב הביטחוני, מסכנת את בריאותם הנפשית או אולי משמרת אותה?- גב' ירדנה גנץ

"לא עברתי אירועי קצה טראומטיים, ובכל זאת דווקא עכשיו כשחזרתי למשפחתי ולחיי ואני מרגיש מדוכדך ומבולבל, מה קורה לי?" שואל המילואימניק. "כל כך חיכיתי לחזור לשגרה הטובה שלנו יחד, אבל עכשיו כשהוא חזר אני תוהה אם היא באמת טובה כפי שזכרתי, היה הרבה יותר רגוע כאן כשהוא היה שם", אומרת אשת המילואימניק. "הטיפולים אצלי בקליניקה באופן כללי ממשיכים כרגיל, במבט מבחוץ אף אחד לא יחשוד שבחוץ משתוללת מלחמה, כאילו אין איום קיומי, כאילו לא היה ה7.10, מה קורה כאן?" שואלת המטפלת. בהרצאה נעשה שימוש בתיאוריה של פיליפ ברומברג, העוסקת – מפרספקטיבה בינאישית ותוך אישית התייחסותית – בריבוי מצבי עצמי, דיסוציאציה וטראומה, לצורך הבנה אפשרית של מורכבות החיים בעורף ולצורך הגדרה אפשרית לתפקידנו כמטפלים.

הפסקה  13:30- 13:00

13:30 פאנל על הממשק והדינמיקה בין האישי והמקצועי בעקבות המלחמה: ד"ר רתם שטרנברג, גב' נועה קורמן- יאיר, מר אליאור מור- יוסף, ד"ר נעם יצחקי (מנחה: ד"ר דרור אורן)

הפאנל "בין האישי למקצועי, בעקבות ה7/10 והמלחמה" יאפשר להקשיב לארבעה מטפלות/ים אשר אירועי המלחמה השפיעו עליהם ועל עבודתם באופן משמעותי.

תהיה זאת הזדמנות לשמוע באופן בלתי אמצעי, מה היו המציאויות והחוויות עימם נאלצו ובחרו להתמודד וכיצד הם השפיעו על הווייתם האישית. ניתן מקום לרפלקציה על האישי-והמקצועי,

על התחושות והלמידה בעקבות השנה הזאת ברמה האישית וברמה המקצועית וכיצד האירועים השפיעו ושינו את העבודה הטיפולית בכלל ועם הורים בפרט.

15:00 סיכום הפאנל ודיון מסכם כללי

ד"ר דרור אורן  פסיכולוג קליני וחינוכי, מדריך מוסמך בשתי החטיבות. מנכ"ל שותף בעמותת אמפטיה – הפורום הפסיכולוגי לייעוץ הדרכה וטיפול הורים. מרצה בארץ ובעולם, ניהל את המכון לפסיכותרפיה במרכז הקליני. מלמד ומדריך בתוכניות לפסיכותרפיה ובלימודי מאסטר בפסיכולוגיה. מומחה לעבודה טיפולית עם הורים ומפתח המודל לטיפול דינמי בהורים. מחבר הספרים: 'הורות במחשבה שנייה- עבודה טיפולית עם הורים' (פרדס, 2021), 'הורות יחידנית- לגדל ילד לבד' (רסלינג, 2018) ומפתח שותף למשחק הטיפולי – 'מדברים גירושים' (IGS, 2018). בעל קליניקה לטיפול ולהדרכה בכרמיאל.

ירדנה גנץ פסיכולוגית חינוכית בכירה, מטפלת במשפחה ובזוג. בעלת קליניקה פרטית לטיפול בילדים, נוער והורים, בעיקר בסטינג הורי או משולב (דיאדי וטריאדי). כותבת וכן מלמדת ומדריכה בתחום הפסיכותרפיה במערכים מקצועיים שונים.  

פרופ’ רחל דקל היא עובדת סוציאלית ופרופ מן המניין בבית הספר לעבודה סוציאלית ע”ש לואיס וגבי וייספלד היא נהלה את בית הספר בין 2012 – 2016 ושמשה כראש האקדמי של בית הספר הבינלאומי של האוניברסיטה במהלך החמש שנים האחרונות. היא חוקרת ומלמדת מעל לשני עשורים מגוון נושאים הקשורים להתמודדות עם אירועים טראומטיים על הנחשפים הישירים ובעיקר על בני משפחותיהם.

ד”ר תמר זילברג היא פסיכולוגית שיקומית ונוירופסיכולוגית קלינית מומחית ומדריכה ומרצה בכירה במחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת בר אילן. מנהלת היחידה להערכה ולבניית תוכניות התערבות במחלקת שיקום ילדים, בית החולים ״ספרא״ לילדים, תל-השומר.

ד״ר נעם יצחקי, פסיכולוגית חינוכית וחברת קיבוץ בארי. מרצה באוניברסיטת בן גוריון, פעילה במאבק למען הפסיכולוגיה הציבורית ומנהלת החינוך בבארי.

פרופ' אסתר כהן הייתה חברת סגל וראש המגמה לפסיכולוגיה קלינית של הילד באוניברסיטה העברית בירושלים. בנוסף, שימשה כראש המסלול לפסיכולוגיה קלינית של הילד בבית הספר איבצ'ר לפסיכולוגיה באוניברסיטת רייכמן. פסיכולוגית מומחית ומדריכה בפסיכולוגיה קלינית, בפסיכולוגיה התפתחותית, ובטיפול משפחתי. פיתחה מודל אינטגרטיבי מבוסס התקשרות של "טיפול בהורות" שהופץ לאנשי מקצוע. חקרה ופיתחה מודלים לעבודה טיפולית עם ילדים והורים שנחשפו למצבי טראומה. הגתה וביססה מחקרית את תכנית נמ"ל (נעשה מקום למשחק) המיושמת כיום עם קבוצות של הורים וילדים צעירים הנמצאים במצוקה בעקבות מלחמת השביעי לאוקטובר. משמשת כיו"ר ההנהלה של עמותת אמפטיה.

מר עדי מוסקוביץ– פסיכולוג חינוכי מומחה ופסיכותרפיסט. עובד במרכז הרפואי שניידר במרפאה לטיפול מערכתי בADHD, במרפאת חוסן ובקליניקה פרטית בשדה ורבורג. עובד עם הורים בגישה דינמית המשלבת מיינדפולנס ועקרונות מתוך גישת הסמכות החדשה.

מר אליאור מור יוסף עובד סוציאלי מוסמך (MSW), מייסד מלאכת צמיחה בע"מ.

גב’ נטע עופר פסיכולוגית חינוכית, ממקימות ומפעילות עמותת "מדברים ביחד- הורים וילדים". מדריכה מוסמכת לטיפול בטראומה בגיל הרך (CPP).

ד”ר טלי פרנקל מרצה בכירה בבית הספר ברוך איבצ'ר לפסיכולוגיה באוניברסיטת רייכמן- מובילה את המחקר המלווה את הטיפול "מדברים ביחד- הורים וילדים".

גב’ נועה קורמן יאיר, פסיכולוגית קלינית מומחית. ‏מתמחה בפסיכואנליזה, המכון הישראלי לפסיכואנליזה.

ד"ר מעין שורר היא פסיכולוגית קלינית מדריכה ומרצה בכירה בתכנית לפסיכולוגיה קלינית במרכז האקדמי רופין. ניהלה את מרפאת פוסט טראומה ואילמות סלקטיבית במרכז שניידר לרפואת ילדים בישראל מעל לעשור, וכיום משמשת כמדריכה הקלינית ומרכזת תחום המחקר של המרפאה. מחקריה עוסקים בקשר בין דפוסי הורות לבין סימפטומים נפשיים והסתגלות נפשית בילדים, ובפרט, בתרומתם של משחקיות הורית, אקומודציה הורית ודיאלוג רגשי בין ההורה לילד.

ד”ר רתם שטרנברג, חברת מושב יבול שבעוטף, עו"ס, מטפלת ומדריכה בטפול פרטני, זוגי ומשפחתי, בקליניקה פרטית ובמרכזי החוסן של שדרות, מ.א. שער הנגב, ומ.א. אשכול.

 

 ההשתתפות ביום העיון "טיפול בהורות בצל המלחמה" – בן 8 שעות אקדמיות- מזכה את המעוניינ.ת בתעודה מטעם עמותת פורום אמפטיה

ההרצאות תוקלטנה בחלקן, בהתאם להנחיות המרצות.ים.

ההרצאות אשר יצולמו יהיו לשימוש פורום אמפטיה.

עלות יום העיון: (הרשמה מוקדמת)

יום העיון הינו בעלות של 190 ש"ח. ההכנסות קודש לקידום מטרות עמותת אמפטיה (המרצים.ות נאותו להשתתף בהתנדבות לעניין זה).

לחברי.ות עמותה ואוכלוסיות מיוחדות (סטודנטים, גמלאים) וכן לנרשמים בקבוצות של 10 נרשמים ומעלה –  יום העיון הינו בעלות של 150 ש"ח.

*אין אפשרות להחזר כספי.

ט.ל.ח העמותה משאירה לעצמה מרחב פעולה לשינויים במידת הצורך.

פורום אמפטיה החל לפעול ביוני 2019 והינו הגוף הפועל להעלאת הרווחה הנפשית של ההורים (וכך, גם של הילדים) וקידום הטיפול ההורי – הפסיכולוגיה והפסיכותרפיה של ההורים וההורות

בחודש נובמבר 2022 הוכרנו כעמותה רשומה בישראל. שמנו הרשמי הינו "אמפטיה – הפורום הפסיכולוגי לייעוץ הדרכה וטיפול להורים", אבל בקצרה, אנחנו עדיין "פורום אמפטיה"- אנשי טיפול החושבים ופועלים יחד עבודה טיפולית עם הורים והורות

וקצת על הפעילויות שלנו?

אנו פועלים בברכת משרד הבריאות, מהווים הגוף הרשמי בארץ הפועל לקידום התחום ויצירת מענים מקצועיים להורים, חלק מקואליציית הארגונים האזרחית למען הפסיכולוגיה הציבורית, פועלים לפיתוח התחום באמצעים שונים כהרחבת העמקת החשיבה והידע בתחום באמצעים שונים (כתכנית הייחודית והמקיפה לטיפול הורי, ימי עיון והשתלמויות וקבוצות הדרכה למטפלים על מקרים מן השטח), הנגשת הפסיכולוגיה של ההורים וההורות אל קהל אנשי המקצוע כבריאות, חינוך ורווחה, וכן אל הציבור הרחב, יצירת קהילת מטפלי הורים, ופעולות ציבוריות במישור הלאומי והמקומי – כדוגמת כנסת ישראל, משרד ראש הממשלה, אמצעי התקשורת המרכזיים, פעולות עבור רשויות מקומיות, ועוד. 

למה לי להיות חבר בעמותת אמפטיה?
* בית מקצועי ומקיף לתחום הטיפול ההורי.
* גאווה להיות שייך לקבוצה מקצועית העוסקת בתחום הטיפול בהורי. 
* לחברי העמותה יתאפשרו הנחות מיוחדות בהכשרות השונות (השתלמויות, ימי עיון, קבוצות הדרכה ועוד).
* קידום באינדקס המטפלים של העמותה.
* השתתפות פיתוח וקידום הטיפול בתחום העבודה הטיפולית עם הורים!!!
 
דמי חבר לעמותה: 234 ש"ח בלבד.  

החברות מיועדת למטפלות/ים העומדים בקריטריונים של הפורום: פסיכולוגיות/ים מכל ההתמחויות הטיפוליות ומטפלים מוסמכים בעלי תואר שני ומעלה מהמקצועות הבאים:
עבודה סוציאלית קלינית, טיפול באמצעות אמנויות, קרימינולוגיה קלינית, פסיכיאטריה. העוסקים בעבודה טיפולית עם הורים.

החברות הינה לשנת 2023.
לא יוכל להתבצע החזר לאחר תשלום.

לנוחיותכם:
לינק הרשמה לחברות: https://did.li/empatia-member-form  
לינק תשלום לחברות:  https://did.li/empatia-membership
***שימו לב- יש להיכנס ולמלא את שני הלינקים.
 

הזמנה ליום העיון

לוח זמנים

אודות המרצים

אודות הפאנל